Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A vöröshagyma gyógyhatásairól
  2022-06-13 00:22:44, hétfő
 
 



A vöröshagyma egyike legősibb termesztett növényeinknek. A liliomfélék családjába tartozó növénynemzetség egyik tagja a “hagyma". Földalatti rövid szártagú hajtásából a jellemző hagymatest alakul.

Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt. Neve az egyiptomi hieroglifák között a növekedés, a termékenység szimbólumaként szerepel és a papirusztekercseken írás emlékezik meg használatáról.

A középkor óta Wales jelképe, mivel a kelta walesiek csatát nyertek a segítségével. A legenda szerint Szent Dávid szerzetes csak kenyéren és hagymán élt, és ezt ajánlotta a harcba induló katonáknak is. A sikeres csata után került be a hagyma Wales címerébe.

Használata a 17.-18. század táján terjedt el, a híres makói vöröshagymát pedig a 18. századra már szinte egész Európa ismerte.

Az egyik tartozék zöldség-félénk, amelyet szinte mindennap használunk, legyen az bármely étel, leves, tészta-, vagy húsétel. A hagyomány abból alakult ki, hogy hagyma mindig minden mennyiségben volt a háznál, a legszegényebbnél is. És minél szegényebb volt a család, annál egészségesebbek voltak a gyerekek, amit részben a sok (nyers) hagymafogyasztásnak köszönhettek.

Hatóanyagai: A vöröshagyma különösen nyersen nagyon tápláló. Sok benne az ásványi só, és többek között még E-, B1-, B2-, C-vitamin és nikotinsav, ezenkívül vas, jód, kálium, kalcium, foszfor, szelén, és cink található benne.

Hatásai: Fontos megjegyezni, hogy rendkívüli melegítő hatása van, ezért lázas betegeknek ne adjuk. Tápértéke megfelel a fokhagymáénak, még gyógyító hatásban is szinte megegyeznek, mint a fokhagymából, a vöröshagymából ugyancsak, ha sokat fogyasztunk, gázokat okoz a belekben.

A vöröshagyma számtalan legenda, vallásos hiedelem ihletője évszázadok óta, és a történelem folyamán mindenható, univerzális gyógyszernek tekintették. Míg az ősi kenőcsök és forrázatok használata a ,,szimpatikus" gyógyítás elvén alapult, mely szerint az erős zöldségek jót tesznek a legfontosabb szerveknek, a hagyma jótékony hatásait ma már tudományosan is bizonyították.

Jellegzetes ízét és illatát adó kénvegyületek miatt terjedt el az a hiedelem, hogy leve alkalmas lehet különböző fertőzések megelőzésére. A népi gyógyászatban használták hurutos állapotok, légúti megbetegedések, és vérhas ellen, de varázserejében bízva a pestissel szemben is bevetették. Alkalmazták emésztőrendszeri problémák, magas vérnyomás esetén, és afrodisztikus hatásáról is ismert volt.

A modern fitoterápiában a vöröshagymát (Allium cepa) és hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a folyamat lassítására, és a szívroham rizikóinak csökkentésére használják. Kísérletek szerint nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre, mert megnöveli annak a nagysűrűségű lipoproteinnek, a HDL-nek a mennyiségét, ami eltávolítja a szövetek és az erek faláról a koleszterint. Indiai kutatók alátámasztották azt az elterjedt nézetet, hogy ez a zöldség véd a zsíros ételek miatt kialakuló koleszterinszint-növekedéssel szemben. A hatás eléréséhez az is elegendő, ha a zsíros étellel együtt 4-6 dkg nyers vagy bármilyen módon elkészített hagymát eszünk.

A hagyma segíthet megelőzni a koszorúér-betegséget, a trombózist és egy sor a szélütéssel és a keringési elégtelenséggel összefüggő állapotot, mivel fokozott véralvadás esetén gátolja a vérrögképződést. (A vöröshagymában lévő adenosin a thromboxan-szintézis akadályozásával gátolja a vérlemezkék összecsapódását, és olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek a vérrögoldó rendszer aktivitását fokozzák.) Ezekkel a jó tulajdonságokkal szerencsére nemcsak a nyers, hanem a különféleképpen elkészített vöröshagyma is rendelkezik.

Jótékonyan hat az emésztésre, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését - ezért persze kis mennyiségben étvágygerjesztő -, és enyhíti a bélgörcsöket. Régen, a földeken dolgozó emberek alapvető táplálékukat, a szalonnát általában hagymával fogyasztották, érezhették, hogy segít a zsír emésztésében.

Egyik hatóanyaga, a difenilamin - a gyógyszerként használt tolbutamidhoz hasonlít - serkenti az inzulin kiáramlását a hasnyálmirigyből. Állatkísérletekben a vöröshagyma 70%-kal erősebb hatásúnak bizonyult, mint a gyógyszerek. (Egy másik hatóanyaga szintén mérsékli az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést.) Cukortartalma révén azonban felfúvódást okozhat, illetve egyeseknél a hagyma migrénrohamot válthat ki.

Baktériumellenes hatását már Pasteur leírta, és ezt a mai kutatások is megerősítették. Orosz tudósok 150 növény közül a fokhagymát és a vöröshagymát találták a két leghatásosabb baktériumölőnek. Megfigyeléseik szerint azonban a nyers hagyma erősebben hat, mint a főtt. Az ellenálló-képességet is növeli, érdemes tehát a tüdő és a légutak fertőzéses megbetegedésekor, de a szervezetben fellépő bármilyen gyulladás esetén is a szokásosnál több hagymát fogyasztanunk.

A vöröshagyma enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel csökkenti az orrdugulást. Illóolajai fellazítják a légutakat befedő nyákos anyagot, és a légutakban lévő mirigyeket bőséges folyadék-elválasztásra is késztetik, így a tapadós nyák felhígul. A modern fitoterápia újabban asztmás rohamok megelőzésére is használja. (Asztmaellenes hatását mind laboratóriumi kísérletekben, mind élő szervezeten bizonyították.)

A kutatók vizsgálják a hagymának a rákkal szembeni védőhatását is, mivel úgy vélik, hogy kénvegyületei gátolhatják egyes tumor sejtek (elsősorban gyomor, bőr) növekedését, burjánzását. A hagyma tartalmaz bizonyos fitovegyületeket (allicinokat, izotiocianátokat és bioflavionokat /pl. kvertecint/), amelyek az eddigi vizsgálati eredmények alapján olyan enzimek termelésére késztetik a májat, amelyek ártalmatlanná tesznek egyes rákkeltő anyagokat, mások kiürülését meg segítik.

A hagyomány szerint, ha nyitott sebekre, pattanásokra vagy gennykeltő baktériumok okozta kelésekre rakjuk, enyhül a fájdalom, és tisztító, érlelő hatása miatt hamarabbi a gyógyulás. (A bőr alatti láthatatlan szálkák előbukkanásában is segít). Ugyancsak külsőleg használjuk gyógyszerként a vöröshagymát elsősegélyként égési sebekre. Ha megtörtént a baj, a lehető legrövidebb idő alatt centrifugázzunk ki néhány vöröshagymát. A kapott lében áztassunk locsogósra egy puha ruhát, vagy gézt, és helyezzük borogatásnak az égett felületre. Ha minden jól megy, a seb nem hólyagosodik fel és nem maradnak égési hegek.
Forrás : Link
Figyelem : Csak akkor alkalmazzuk égésre, ha az enyhe un. bőrpír állapotú- ettől súlyosabb esetekben akár árthatunk is vele ! (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: legszegényebbnél, koleszterinszint, hasnyálmirigyből, baktériumellenes, fitovegyületeket, izotiocianátokat, megbetegedésekor, tulajdonságokkal, emésztőrendszeri, összecsapódását, akadályozásával, egészségesebbek, étvágygerjesztő, baktériumölőnek, vérrögképződést, előbukkanásában, különféleképpen, centrifugázzunk, alátámasztották, elégtelenséggel, növénynemzetség, varázserejében, bioflavionokat, hatóanyagainak, szimbólumaként, megbetegedések, megerősítették, érelmeszesedés, vöröshagymából, fitoterápiában, elsősegélyként, megfigyeléseik, lipoproteinnek, vöröshagymában, gyógyászatban, kísérletekben, vöröshagyma egyike, liliomfélék családjába, jellemző hagymatest, ókori Egyiptomban, egyiptomi hieroglifák, termékenység szimbólumaként, kelta walesiek, legenda szerint, harcba induló, sikeres csata, hagyma Wales, híres makói, egyik tartozék, bármely étel, hagyomány abból, vöröshagyma különösen, Egyiptomban Ízisz, Szent Dávid,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  A kételkedés kezelése  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Reggel van  Paul David Tripp Április 20  Png virág  s immár én is felragyogva, ért...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Nem számIt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Krisztinától  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nem tudhatod  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes délutánt kívánok  Alázat  Reggel van  Leonardo da Vinci gondolata  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden harmadik...  Akik bántanak téged  Németh László tollából  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png kislány  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Soha ne kedvezz...  Png cica  Örülök, hogy látlak!  Mai harmónia kártyám  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Krisztinától  Még csak most kezdődik a nap  s immár én is felragyogva, ért...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png férfi  Kaffka_Margit  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Reggel van  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Png virág  Nevem  Próbálj meg ...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kaffka_Margit  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  A sors  210 éve született a SZÓZAT meg...  Erdőn  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A Megváltó szolgálatában  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat 
Bejegyzés Címkék
vöröshagyma egyike, liliomfélék családjába, jellemző hagymatest, ókori Egyiptomban, egyiptomi hieroglifák, termékenység szimbólumaként, kelta walesiek, legenda szerint, harcba induló, sikeres csata, hagyma Wales, híres makói, egyik tartozék, bármely étel, hagyomány abból, vöröshagyma különösen, vöröshagymából ugyancsak, vöröshagyma számtalan, történelem folyamán, erős zöldségek, legfontosabb szerveknek, hagyma jótékony, népi gyógyászatban, pestissel szemben, modern fitoterápiában, folyamat lassítására, szívroham rizikóinak, nagysűrűségű lipoproteinnek, erek faláról, elterjedt nézetet, zsíros ételek, hatás eléréséhez, zsíros étellel, hagyma segíthet, keringési elégtelenséggel, vöröshagymában lévő, vérlemezkék összecsapódását, vérrögoldó rendszer, különféleképpen elkészített, emésztőnedvek termelődését, földeken dolgozó, szalonnát általában, zsír emésztésében, difenilamin &#8211, gyógyszerként használt, inzulin kiáramlását, vöröshagyma 70%-kal, másik hatóanyaga, étkezés utáni, hagyma migrénrohamot, vöröshagymát találták, nyers hagyma, légutak fertőzéses, szervezetben fellépő, szokásosnál több, vöröshagyma enyhítheti, megfázás tüneteit, légutakat befedő, légutakban lévő, tapadós nyák, modern fitoterápia, kutatók vizsgálják, rákkal szembeni, hagyma tartalmaz, eddigi vizsgálati, hagyomány szerint, vöröshagymát elsősegélyként, lehető legrövidebb, kapott lében, puha ruhát, égett felületre, legszegényebbnél, koleszterinszint, hasnyálmirigyből, baktériumellenes, fitovegyületeket, izotiocianátokat, megbetegedésekor, tulajdonságokkal, emésztőrendszeri, összecsapódását, akadályozásával, egészségesebbek, étvágygerjesztő, baktériumölőnek, vérrögképződést, előbukkanásában, különféleképpen, centrifugázzunk, alátámasztották, elégtelenséggel, növénynemzetség, varázserejében, bioflavionokat, hatóanyagainak, szimbólumaként, megbetegedések, megerősítették, érelmeszesedés, vöröshagymából, fitoterápiában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.